Педагогика ↓

Фрагмент семінару-тренінгу для вихователів із проблеми «Адаптація дітей раннього віку до умов дошкільного закладу»

Вправа «Стінка»

Мета: розвивати у педагогів здібності до емпатії; розуміти психічний стан дитини, її емоційні переживання у нових соціальних умовах; оволодівати навичками встановлення емоційного контакту з дитиною.

Проведення: слухачам пропонується стати у щільне коло. У центрі кола – «малюк», який вперше прийшов у групу. Погляд кожного має бути невиразним, і лише одна людина (за домовленістю) має поглядом показати «дитині» свою зацікавленість та можливість допомогти.

Завдання. Як почуває себе «малюк»? Із чим він стикнувся у нових соціальних умовах? Який емоційний стан він переживає? Які ваші дії щодо встановлення емоційного контакту з «дитиною»?

Практичне завдання: «Павутинка»

Мета: забезпечити узгодження дій – батьки-педагоги, їх взаємодоповнення для полегшення соціального переходу дитини до нових умов життя; налагодження співпраці між дошкільним закладом та сім’єю.

Завдання: скласти «павутинку» (складові) психолого-педагогічного забезпечення адаптаційного періоду.

Приклад. Адаптація дитини до умов ДНЗ:

  • анкетування батьків (із залученням фахівців);
  • дні відкритих дверей;
  • прогулянкові групи;
  • короткочасне перебування дитини в групі у присутності батьків;
  • спостереження за виявами поведінки дитини;
  • консультації, поради, пам’ятки для батьків;
  • щоденник адаптації дитини;
  • відвідування дитини вдома;
  • методичні рекомендації для вихователів.

Фрагмент семінару-тренінгу для батьків і дітей молодшого віку

Тема: взаємодія з дитиною і в час «кризи трьох років»

Мета: ознайомити батьків з кризовим віковим періодом дитини третього року життя, підвищити психологічну компетентність з проблеми виховання і взаємодії з дітьми раннього віку.

І. Вправа «Знайомство»

Мета: установлення контакт між учасниками групи, позитивний настрій, розвивати навички спілкування, емпатії; формувати почуття єдності з дитиною.

Завдання: назвати три риси характеру чи якості, які характеризують дитину і починаються з першої літери її імені.

Наприклад: Настя – наполеглива, непосидюча, нетерпляча.

II. Вправа «Портрет дитини третього року життя»

Мета: уточнення основних понять, пов’язаних із віковими, індивідуальними характеристиками дитини, виявлення поведінкових і індивідуальних особливостей дітей 3-го року життя.

Завдання: перелічити всі позитивні риси, притаманні дитині трьох років, і записати їх на ватмані. Потім назвати негативні риси, які не подобаються у трирічних дітей і записати такі характеристики на ватмані. Як правило, виходить «класичний» портрет дитини у період «кризи трьох років».

III. Вправа «Карусель»

Мета: ознайомити батьків з основними характеристиками «кризи трьох років»; формувати вміння розуміти особливості і закономірності розвитку дитини.

Завдання: учасники діляться на три підгрупи, кожній підгрупі видається ватман з одним запитанням.

Запитання для підгруп:

  1. Основні симптоми, характерні для поведінки дитини у період «кризи трьох років»?
  2. Що таке «криза трьох років»?
  3. Як реагувати дорослим на вияви «кризи трирічної дитини»?

Кожна підгрупа відповідає на свої запитання. Через З хв кожна підгрупа передає свій ватман сусідам. Насамкінець кожна підгрупа відповідає на всі три запитання. Відтак проводиться обговорення.

IV. Вправа «Занурювання у дитинство»

Мета: допомогти батькам усвідомити різницю між світом дитини і дорослого, яка виражається в особливостях сприймання, емоційних переживань, мотивації; відчути теплі почуття до дитини, усвідомити велику роль дорослого в процесі формування особистості дитини раннього віку.

Завдання: батькам пропонують уявити себе маленькою дитиною; ведучий використовує текст, складений за принципом візуалізації; для його проведення можна використовувати релаксаційну музику.

V. Вправа «Психологічний практикум»

Мета: активізувати виховний досвід батьків, розвивати навички аналізу причин поведінки дитини.

Завдання: пропонуються картки із ситуаціями; обговорюються різні погляду, приймається конструктивне рішення.

Ситуації. Жаліється мама трирічного Вови: «Щойно я відвернуся чи вийду з кімнати, мій син б’є по голові іграшками семимісячного братика». Запитання для обговорення:

  1. Як ви гадаєте, чому так поводиться дитина?
  2. Що б ви зробили у цій ситуації?

Роман вже прокинувся, мама просить його встати з ліжка. Однак малюк каже: «Сказав — не встану, отже, не встану!»

  1. Чи є сенс дорослому обстоювати позицію «хто-кого»?
  2. Як би ви вчинили в цій ситуації?

VI. Вправа «Швидка допомога»

Мета: допомогти батькам оволодіти ефективними способами взаємодії з дітьми під час «кризового» періоду; конструктивно вирішувати складні кризові ситуації.

Поради батькам:

  1. Під час «кризового» приступу залишайтеся поруч із дитиною, нехай малюк відчує, що ви його розумієте.
  2. Правильно збалансуйте покарання та заохочування.
  3. Намагайтеся поводитися з дитиною наполегливо, якщо ви сказали «ні», обстоюйте і далі свою думку.
  4. Не намагайтеся під час приступу впертості заспокоїти дитину. Сварити її і карати не має сенсу, це, навпаки, тільки сильніше буде збуджувати дитину.
  5. Намагайтеся відвернути увагу від капризів. Запропонуйте нову іграшку, нову діяльність.
  6. Пам’ятайте, що ніхто не знає вашу дитину так, як ви. Тому частіше обговорюйте з дитиною її настрій, бажання, інтереси, почуття.

Маленькі клубочки біля мами-квочки (заняття із сенсорного виховання в першій групі молодшого віку)

Мета: вчити дітей розрізняти і підбирати кольори (червоний, жовтий, білий, синій, зелений), форму предметів (квадрат, круг, овал, прямокутник, трикутник), величину (великий, малий); розвивати мислення, увагу, мовлення, дрібну моторику пальців рук; формувати просторове уявлення, вдосконалювати чуттєвий досвід.

Обладнання: набір іграшок «Курочка з курчатками»; дидактичні ігри «Підбери за формою», «Мозаїка», «Шнурівка», набір дзвіночків (7 штук).

Хід заняття

Діти сидять півколом на килимку.

– У нас з вами, дітки, є вірні помічники. Хто ж вони такі? Це наші ручки. Ми їх називаємо вмілими, слухняними. Адже вони все вміють робити. Підніміть свої ручки вгору, покажіть їх. Ой, як багато ручок! Тепер погладьмо їх за те, що вони такі слухняні (діти гладять то одну руку, то другу). Пригадаймо, що робили сьогодні наші ручки.

Вправа «Умілі ручки»

Промовляю і показую дії: Будували хатку для матрьошки (Діти з ‘єднують «дахом» пальчики обох рук, показуючи хатку.)

Пожаліли пташечку (Гладять то одну, то другу.) Насварили кицю (Сварять вказівним пальцем.) Курочці Рябі насипали зернят (З’єднують пальці правої руки в пучку і ворушать пальцями, ніби сиплять зернятка.) Курочка знесла яєчко (До великого пальця по черзі притискають інші пальці.) Курочка вивела курчаток (Пальцями правої руки обхоплюють пальці лівої руки.) — Сьогодні багато хороших справ зробили наші ручки. Дітки, відгадайте загадку «Маленькі клубочки біля мами-квочки». Хто це? Так, курчатка. А як мама-квочка зве своїх курчат? (Діти імітують звуки та рухи квочки та курчат.)

До нас прийшла курочка з курчатами. Розгляньте, які вони. Під час розгляду спонукаю дітей до опису: курка – велика, а курчатка – маленькі; курка – біленька, курчатка – жовтенькі; курчатка – пухнасті, кругленькі, м’якенькі; курка – одна, а курчаток – багато… Курчата люблять гратися, навчімо їх гратися в наші улюблені ігри.

Візьміть собі по одному курчатку і виберіть гру, в яку хочете погратися разом із ним (ігри розставлені в різних місцях кімнати; допомагаю дітям вибрати зручне місце для гри).

«Мозаїка»

Завдання: поставити першу мозаїку білого кольору (мама курочка), а потім у ряд, не пропускаючи отворів, викласти мозаїку жовтого кольору (курчата).

Шнурування «Пустимо курчаток в загороду»

Завдання: накладати дрібні предмети на великі, шнурувати, потрапляючи в отвори, тримати кінець шнурка в правій руці.

«Підбери за формою»

Завдання: вкладати втулки коробочки у відповідні отвори, орієнтуючись на форму.

Курчаткам подобаються наші ігри, але вже мама-курочка кличе їх додому. А нас кличе погратися дзвіночок.

Гра «Дзвіночок»

Мета: розрізняти силу звучання (тихо – голосно), спонукати до словесного означення.

Діти сідають у коло біля своїх дзвіночків, вихователь називає ім’я дитини, вона дзвонить, а інші діти коментують, як подзвонили.

/.Петренко, вихователь ДНЗ №38 «Горобинонька»

Граємося з водичкою

Мета: закріпити знання дітей про характерні ознаки і властивості води: тепла, чиста, хлюпає, крапає, ллється, тече, булькає; розвивати здатність розрізняти властивості предметів: плаває – тоне, важкий – легкий; вчити співвідносити свої дії із словесною вказівкою дорослого; виділяти предмети за кольором; вчити називати дії, будувати речення з 2-3-х слів.

Матеріал: стіл для ігор з водою, пластмасові стаканчики, пляшечки, камінчики, трісочки, рибки різного кольору та розміру, сачки, люстерко.

Хід роботи

– Дітки, подивіться, яке яскраве сонечко на небі. А один сонячний зайчик завітав до нас у гості. Він хоче з нами погратися.

Гра «Сонячний зайчик»

Діти шукають сонячного зайчика. Спрямовую промінчик до столика для ігор з водою.

– Погляньте, сонячний зайчик купається у водичці. Подивіться яка вона чиста, прозора, як виблискує на сонці. (Пропоную вмочити ручки у водичку.)

– Спіймаймо нашого сонячного зайчика. Ой, який він спритний!

Діти, скажіть яка водичка? (Тепла.) А чому вона тепла? (ЇЇ нагрів сонячний зайчик.) (Пропоную погратися з водичкою. Роздаю пластмасові стаканчики. Набираю в стаканчик воду і виливаю її. Пропоную дітям зробити так само.)

– Що водичка робить? (Ллється.) Це вона так співає нам свою пісеньку. А ще водичка знає іншу пісеньку. Роздаю пляшечки з різними отворами. Водичка може ще булькати. Чуєте, як вона булькає? (Діти набирають і виливають воду з пляшечок.) А ще водичка може хлюпати. (Легенько хлюпаю по поверхні води.)

– Давайте разом поплескаємо долоньками по водичці, промовляючи: «Хлюп-хлюп, водиченько». А тепер пустимо на водичку човники. Дивіться у мене є трісочки і камінчики, це наші човники. Виберіть собі, які хочете, і пускайте їх поплавати.

– Що відбувається? Одні човники потонули, а інші плавають. А чому? Камінчики – важкі, а трісочки – легкі, тому вони й плавають.

– Скажіть, хто живе у водичці? (Рибки.) Давайте запустимо рибок у водичку і подивимось, як вони плаватимуть. (Випускаю різнокольорових рибок.)

– Подивіться, рибки різного кольору і величини! Які рибки плавають? (Червоні, жовті, великі, маленькі. Пропоную зловити сачком рибок.)

Гра «Спіймай рибку»

Завдання: виловити всіх жовтих маленьких рибок; виловити червоних великих рибок; виловити синіх рибок. (Спонукаю дітей до промовляння: «Я спіймав велику червону рибку».)

– Як багато рибок ми наловили! А тепер заплющимо оченята. (Пускаю заводну рибку.)

– Дітки, що ви чуєте? Це припливла заводна рибка і хоче з нами погратися. (Пускаю всіх заводних рибок. Ігри дітей Із заводними рибками.)

В. Мелбникова, вихователь ДНЗ №38 «Горобинонька»

Похожие материалы в разделе Педагогика:

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *