Педагогика ↓

Орієнтовні показники рівня спілкування вихователя з дітьми різного віку (За працями Н.Я. Михайленко, Н.А. Корогкової)

1,5-3 роки

Починає гру так, щоб бачили всі діти. Заохочує до неї 1-2 дитини, пропонуючи їм продовжити дії вихователя (знайти відповідну сюжетну іграшку або її замінник), коментує вголос розпочату дитиною ігрову дію.

3-4 роки

Заохочує дітей до ролевих взаємодій (ролевий діалог), зводячи до мінімуму предметні ігрові дії. Взявши на себе головну роль, приєднується до гри дітей. Взявши на себе додаткову роль, спрямовує гру в ролевий діалог, використовуючи при цьому сюжетно-змістову ситуацію (розмову персонажів по телефону).

4-5 років

Приєднується до гри дітей, взявши на себе додаткову ігрову роль. Потім розгортає гру через послідовну заміну своєї ролі, стимулюючи дитину до рольової поведінки. Взявши на себе ігрову роль, заохочує до гри дітей, пропонуючи їм нові сюжетні події з новими персонажами. Це вимагатиме від них послідовності при заміні ігрових ролей.

5-7 років

Заохочує дітей до гри-вигадки, яка проходить у чисто розмовній формі: зміст відокремлюється від предметно-ігрових дій і ролевих взаємин. Переходить від часткової заміни відомих сюжетів до побудови нових. Для узагальнення зазначених показників спостережень рекомендуємо користуватися орієнтовною пам’яткою.

Похожие материалы в разделе Педагогика:

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *