Педагогика ↓

Заняття на тему «Добро. Краса. Мати.»

Мета: Познайомити дітей з поняттями добра і краси; розкрити образ матері в художніх творах, як втілення добра і світла.

Художнє зображення матері – малювання портрета (на заняттях з розвитку мовлення та малювання).

Завдання: Познайомити дітей з художніми творами, присвяченими матері. Виховувати почуття прекрасного, високого, спостережливість та увагу. Розвивати образне мислення, фантазію, вміння аналізувати та узагальнювати.

Матеріал: репродукції ікон Божої матері, картина «Партизанська Мадонна».

  • Добро, а разом з ним і краса, тісно пов’язані одне з одним і постійно оточують нас в житті, тільки ми не завжди помічаємо їх, відокремлюємо їх з оточуючого нас світу.
  • Та ці два поняття – вічні, і приходять вони до нас з самого раннього дитинства. Це чарівне слово «добро» відоме нам з тих пір, як ми почали говорити, але спочатку воно прийшло до нас із першим словом дитини – мама. МАМА – це те добро, яке оточує нас з раннього дитинства до того часу, поки настане пора розлучатися. Але й тоді мама повсякчас оберігає нас від усього лихого своєю невидимою добротою, своїми переживаннями та молитвами, своєю доброю наукою, з якою пустила нас матінка у життя.
  • Неможливо пригадати ту хвилину, коли добро засіяло в душі і зігріло її своїм теплом. Це тому, що і колискова, і святий образ мами, і сонце в небі голубому, і птахи, відлітаючі в далеку даль – все це приходить, як чудовий подарунок світла і добра, і приходить непомітно, тихенько і вселяється в нас, зігріваючи теплом і благодаттю.
  • Ми вже знаємо, що добро – це дерева і птахи, що живуть поруч, це хороші люди, їхні вчинки І, звичайно ж, мама. І сьогодні я хочу розказати вам про образ матері, який з давніх давен хвилює багатьох художників, поетів і письменників в усьому світі, який дійшов до нашого часу і не втратив ні своєї теплоти, ні чистоти, ні значимості.

ІКОНА – це перше зображення матері, материнства вцілому в історії людства, в розвитку цивілізації.
(Показ і розповідь із «Дитячої біблії» про народження чи воскресіння. Акцентування уваги на виразності поглядів матері і немовляти, на безмірній любові жінки-матері до своєї дитини).

  • Створено портрети жінок-матерів «Мадонна», «Мадонна з немовлям», «Святе сімейство» Леонардо да Вінчі, Мікеланджело та ін. (Репродукції картин). Багато картин присвячено Мадонні з немовлям. Історичним шедевром являється портрет Мадонни, написаний видатним художником епохи Відродження Леонардо да Вінчі. Його картини стали духовними надбаннями людства. Вважається, що очі – дзеркало душі і через них ми бачимо саму людину, його думки, помисли, душу.
  • Велика Вітчизняна війна. (Показати картину «Партизанська Мадонна». Звучить «Пісня про жінку» С. Острового).
    «Есть в природе знак святой и вещий,
    Ярко обозначенный в веках.
    Самая прекрасная из женщин
    Женщина с младенцем на руках».
  • Так вважають не тільки художники і поети минулого, але й наші сучасники. Жінка, жінка-мати – це найдорожче і найрідніше для кожного із нас.
  • Картина «Партизанська Мадонна» (автор Савицький). На картині – мати, основа всього людського світу. Вона є втіленням життя, радощів, горя, миру. Якщо вона є – то є життя, за яке слід боротися. (Порівняння картин Савицького і Леонардо да Вінчі, що спільного і різного).
  • Сьогодні ми побачили, як тісно переплелися краса, любов та доброта в жінці-матері. Вона сильна своєю любов’ю і добротою, і ніколи нікому не вдасться зламати її. І в ваших мамах живе мадонна. Давайте сьогодні в своїх малюнках зобразимо своїх мам.
    (Завдання двох напрямків: намалювати, намалювати та описати портрет мами).
  • Давайте спробуємо передати в малюнку почуття матері, її внутрішній світ, її відношення до вас, до своєї сім’ї і ваші почуття до неї. (Розповіді дітей про свою маму, про відчуття до неї).

Похожие материалы в разделе Педагогика:

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *